Henri uit Groningen ging viral met zijn botsauto. Nu bouwt ie een raket om: ‘Hij is bijna klaar om op te stijgen’

Henri met zijn botsauto en nieuwe raket (inzet). Beeld: DVHNMiljoenen Nederlanders zagen Henri van Wermeskerken vorige maand met zijn zelfgebouwde botsauto door Groningen scheuren. Hoe is het nu met de man die zijn droom leeft?

Ha Henri, scheur je nog steeds door Groningen?

,,Op dit moment niet. Ik zit al de hele maand op de camping op Ameland en de botsauto is hier kapot gegaan. De wielophanging was naar de kloten. Je weet hoe het gaat: te ruig terrein en toch overal doorheen willen crossen. Dan gaat er wel eens iets kaduuk. Gelukkig is -ie net gerepareerd.”

Zodat de hele camping straks weer mee kan genieten?

,,Zeg dat wel. Weet je wat het grappige is? Er komen veel kinderen op af, maar het zijn vaak de vaders die ze bijna dwingen om te gaan kijken. Hebben ze zelf ook een excuus om in de buurt te staan. Echt, het zijn de veertig-plussers die hier het meest gek van zijn. Maar dat geven ze natuurlijk nooit toe.”

Het filmpje van je rit door Groningen ging viral. Waar ben je te zien en te horen geweest?

,,Poeh. Op1, Beau, Omroep Max, Hart van Nederland, RTV Noord, Dumpert. Radio 1, 2, live bij Radio 538. En…”

Andere vraag: waar ben je niet te zien en te horen geweest?

,,Haha. Een journalist uit Brussel komt binnenkort ook nog naar Groningen om een item te maken. Nu ik met die botsauto op Ameland zit, zei iemand op de camping laatst: wat leuk, ik zag een filmpje van een man uit Groningen die ook in zo’n botsauto rijdt. Ze had geen idee dat ik het was. Ik heb me maar van de domme gehouden.

Op Facebook werd ik benaderd door de kermisvereniging uit Lutjebroek. Of ik daar op 31 augustus vier uur lang wil rondrijden, omdat er vanwege corona geen kermis kan zijn. Je verzint het niet, toch? Ik dacht dat het een grap was. Maar ze waren bloedserieus. Ik kan zelf niet, dus m’n zoon Yord gaat in mijn plaats.”

Je hebt de botsauto zelf gebouwd. Stromen de verzoekjes al binnen?

,,Tientallen mensen – vooral via Facebook – hebben gevraagd of ik er ook eentje voor hen kan bouwen. Sommigen willen ook weten hoe ik het heb gedaan. Maar daar zeg ik niets over. Dan schiet ik in mijn eigen voet. Ik heb er best lang over gedaan om alles goed voor elkaar te krijgen.”

Je gaat het commercieel uitventen?

,,Kijk, het was eerst puur voor mijn eigen lol. Maar toen ik eenmaal door de stad reed, werd me al heel snel duidelijk dat ik er meer mee moest doen. We hebben ondertussen al vier botsauto’s bijgebouwd. Dat moeten er twaalf worden, die we in de verhuur gooien. We zijn nu een website aan het bouwen, waar je ze straks online kunt reserveren. Het is de bedoeling dat een deel van de tijd dan wordt afgestaan aan kinderen uit gezinnen die de huur van zo’n botsauto niet kunnen betalen.”

En er is ook al een nieuw project in de maak?

,,Klopt. Ken je die raketten op de kermis, met zo’n hendeltje tussen je benen? Das zo’n ding voor heel jonge kinderen. Ik heb een exemplaar uit 1950 gekocht, die straks ook rond zou moeten rijden. Hij is bijna klaar om op te stijgen. Wordt vervolgd.”

We moesten de vorige keer nog uitdrukkelijk melden dat je vrijgezel was…

,,Ook daar heb ik een paar reacties op gekregen. Niet idioot veel, hoor. De vrouwen die reageerden waren ook niet helemaal m’n type. Een collega-ondernemer uit de stad met een antiekzaak op het Zuiderdiep zei nog: Henri, zo’n oproep moet je niet doen. Dat komt zo tragisch over. Ik zei tegen ‘m: denk je nou echt dat ik geen vriendin kan vinden? Het was maar een grapje, hoor. Geen wanhoopskreet.”

Bron: www.dvhn.nl

Meer berichten